top of page
clarablaauw

Croissant

Het is een van de eerste dingen die toeristen eten.

Zo’n geluksmoment tijdens je vakantie.

Waar heb ik het over heb ?

Nou, over de ‘koning’ van de viennoiserie.

(das de Franse verzamelnaam voor zoete broodjes)

En aangezien ik permanent in Frankrijk woon moest ik antwoord kunnen geven op de prangende vraag:

Waar koop ik hier de allerbeste croissant ?

En dus had ik een missie.

Drie jaar.

Ik geef toe: das een vrij lange periode.

Maar ja, als serieuze influencer moet je, alvorens te promoten via sociale media,

deze boterachtige pracht wel eerst onderzoeken.

Et voila , het duurde even maar daar ben ik dan:

Allereerst:

Le beurre bleek hét belangrijkste onderdeel.

Ik heb ze wel geprobeerd hoor de zgn. croissant ordinaires.

Maar echt die kieperde ik na één hap weg.

Bereid met margerine.

Gatver-niet-nooit-doen.

De echt perfecte croissant ruikt en smaakt namelijk naar gebakken boter, heeft een

een goud gebakken kleur, en de binnenkant bestaat uit luchtkamertjes.

Je moet helemaal onder de kruimels zitten na het eten.

Extra boter erop is uit den boze,

Idem jam.

Waarom er die dan bij een petit dejeuner op tafel staan in Parijs ?

Nou, dat is om op je baquette te smeren.

De volgende vraag was waar ik dit caloriebommetje (tja-maar ach) kon vinden.

Wel dat bleek dus in Besseges te zijn.

In een in onbruik geraakt gebouw van een voormalig gieterij.

Zes jaar geleden kocht een voormalig bokser en tevens banketbakker dit pand.

Aanvankelijk kwamen jongeren van wie sommigen werden gekenmerkt door ernstige gezinsproblemen uit de regio naar zijn school om te (kick)boksen

Ter gelegenheid zomaar een verjaardag vroegen ze aan de eigenaar om een taart te bakken.

En tja, zo kwam er dus naast het sociale component een professionele component.

Een avontuur zouden sommigen zeggen.

Want Khalid Konaté combineert La maison du maître pâtissier met La maison Bessèja.

"Het is soms moeilijk te begrijpen" zegt Khalid,

Geboren in Noord Frankrijk, in een gezin van 12 kinderen met Malinese afkomst, allemaal gepassioneerd door vechtsporten.

Zijn opleiding stelde hem in staat om te werken o.a in Tunis, Noorwegen, Barcelona en Nieuw Zeeland.

En nu is ie dus in Bessege.

J’ai une petite idée comme ça”, zei de pionier vorige week (Croix Rouge zit naast hem).

Maar inmiddels is dit kleine idée uitgegroeid tot de beste patisserie in de buurt en een boksschool.

Croissants zijn er overvloed in de Cevennen.

Maar echt, dit is het adres voor de allerbeste.

Of natuurlijk voor een boksles.




Recente blogposts

Alles weergeven

Ah Paris,

Ach, Parijs

Les Brousses

bottom of page